Adım Adım Wordpress Kurulumu Wordpress Nasıl Kurulur ?

Wordpress kurulumuna geçmeden önce kısa Wordpress’in ne olduğundan bahsetmekte fayda var. Wordpress dünya üzerinden en çok kullanılan içerik yönetim sistemidir(CMS). İlk başta sade bir blog sistemi olarak ortaya çıkan Wordpress açık kaynaklı bir yazılım olmasının verdiği avantajlarla binlerce yazılımcının sistemi dahil olması ile geliştirilen tema ve eklentilerle günümüzde milyonlarca haber, kurumsal, e-ticaret ve blog tarzı web sitesinin altyapısını oluşturmaktadır. Hazırlamış olduğumuz bu rehber ile sizde çok basit adımlarla kendi Wordpress sitenizi oluşturabileceksiniz dilerseniz hiç zaman kaybetmeden kurulum adımlarına başlayalım.

Wordpress Kurmak İçin Neler Gerekli ?

  • Alan adı (www.siteadiniz.com şeklinde)
  • Hosting (internet sitenizi yayınlamak üzere web alanı)
  • Wordpress kurulum dosyaları (en son sürüm Wordpress kurulum dosyaları için tıklayın)

Wordpress Kurulumu

1. Adım Kurulum Dosyalarının Hosting’e Yüklenmesi

İlk olarak indirmiş olduğumuz zipli Wordpress klasörünü masaüstümüze çıkartalım. Arşivde çıkarmış olduğumuz wordpress kurulum dosyalarının wordpress adlı bir klasörde toplandığını görebilirsiniz.

 

Şimdi yapılması gereken oluşmuş olan wordpress isimli klasörün içinde yer alan tüm dosyaları hostinge yüklenmesi bunun için genellikle iki yol kullanılmakta birincisi bir FTP istemci programı yardımı ile web alanımıza bağlanarak tüm dosyaların sitemizin dizinine yüklenmesi ilk olarak bu yöntem ile başlayalım bunun için Filezilla, CuteFTP gibi aracı yazılımlardan faydalanmamız gerecek bu örnekte biz Filezilla’yı kullanacağız. Sunucu, Kullanıcı Adı, Parola ve Kapı (Genellikle 21) bilgilerini doğru şekilde girdiyseniz aşağıdaki gibi web alanına erişim sağlamış olacaksınız sunucudan sunucuya farklılık göstermekle beraber genellikle kurulum dosyalarının atılması gereken dizininizin adı public_html, httpdocs, www gibi isimlerde olacaktır eğer bu dosyaları göremiyorsanız emin olmak için hosting servis sağlayıcınızdan kurulum dosyalarının hangi klasöre atılması gerektiği konusunda bilgi alabilirsiniz. Doğru klasöre erişebildiyseniz tek yapmanız gereken daha önce zipten çıkarmış olduğumuz wordpress klasörü içindeki tüm dosyaları aşağıdaki işaretli alana sürükleyip bırakmak tüm dosyalar yüklendikten sonra artık kurulum adımlarına geçebiliriz.

2. MYSQL Veritabanı Oluşturma

Dosyalarımızı web alanımıza yükledikten sonra yapılması gereken Wordpress sisteminin çalışması için gerekli olan veri tabanın oluşturulması bu örnekte günümüzde en çok kullanılan hosting yönetim paneli yazılımı olan Cpanel üzerinden nasıl veritabanı oluşturabiliriz bunu öğreneceğiz. Hosting satın alındığında sizin alan adınıza özel bir kullanıcı adı ve şifre hostinginizi yönetmek üzere sizi bildirilmekte Cpanel tabanlı bir hostingin paneline girmek için site adresinizin sonuna /cpanel eklemeniz yeterli bu örnekte kurulum yapacağımız adres olan wordpresseklentitema.com alan adının paneline erişmek içinde wordpresseklentitema.com/cpanel adresini ziyaret etmemiz gerekecek. Karşıma çıkan giriş ekranında doğru bilgileri yazdıktan sonra aşağıdaki gibi Cpanel ekranımıza erişim sağlayabiliriz.

Cpanel tasarımları hosting firmalarında farklılık göstersede her durumda girmemiz gereken alan MYSQL Veritabanları alanı bu menüye tıkladığımızda veri tabanı oluşturmak için gerekli alana erişmiş olacağız. Wordpress için veri tabanı oluşturma üç adımdan oluşturmaktadır ilk adımda veri tabanımızın adını girerek MYSQL database oluşturmuş olacağız.

Yeni veritabanı oluşturmuş bölümünde veritabanımız için bir isim belirlemeliyiz daha sonra bu ismi wordpress kurulumu sırasında kullanacağız isim belirledikten sonra veritabanı oluştur butonuna tıklayıp aynı ekrana geri dönüyoruz ikinci adımda aşağıdaki gibi bu veritabanını yönetmek üzere bir kullanıcı oluşturmamız gerekecek.

Yukarıdaki gibi veritabanı adı ile veritabanı kullanıcı adını aynı kullanabilirsiniz ancak veritabanı kullanıcınız için mutlaka tahmin edilmesi zor bir parola belirlemelisiniz. Seçmiş olduğumuz veritabanı adı, veritabanı kullanıcı adı ve parola bilgilerini birazdan kurulum adımlarında kullanacağız o nedenle not etmeyi unutmayın ancak bu adımdan önce veritabanları ekranında son bir işlemimiz daha var belirlemiş olduğumuz veritabanı ve kullanıcısını bir birine bağlamalıyız bunun için aynı ekranda en altta yer alan Veritabanına Kullanıcı Ekle alanında faydalanacağız

Yukarıdaki gibi daha önce oluşturmuş olduğumuz veritabanı ve kullanıcısını seçerek Ekle butonuna basmalıyız.

Açılan yeni ekranda tüm ayrıcalıklar butonuna basarak kullanıcımızın seçili database üzerinden tüm yetkileri almasını sağlamış olacağız değişiklikleri uygula butonuna bastıktan sonra ikinci adımımız olan veritabanı oluşturma adımını da tamamlamış olacağız artık işimiz çok daha kolay.

3. Adım Tarayıcı Üzerinden Wordpress Kurulumu

Dosyaların yüklenmesi ve veritabanı oluşturma adımlarını başarıyla tamamladıysak artık kuruluma geçebiliriz. Herhangi bir tarayıcı üzerinden internet sitemizi açtığımızda bizi aşağıdaki gibi kurulum ekranı karşılayacak.

Bu ekranda başlayalım butonuna bastıktan sonra bizden aşağıdaki gibi ikinci adımda oluşturmuş olduğumuz veritabanı bilgilerini isteyen bir ekranla karşılacağız.

Bu ekranda oluşturmuş olduğumuz Veritabanı bilgileri ekrandaki gibi doğru şekilde girmemiz gerekiyor.

Veritabanı ismi: 2. adımda oluşturmuş olduğumuz veritabanı adı yazılmalıdır

Kullanıcı Adı: 2. adımda oluşturmuş olduğumuz veritabanı kullanıcı adı yazılmalıdır

Parola: 2. adımda oluşturmuş olduğumuz veritabanı kullanıcı parolası yazılmalıdır

Veritabanı sunucusu: Bu alana genellikle localhost yazılmalıdır eğer bir hata alırsanız hosting servis sağlayıcınızdan veritabanı sunucu bilgisini öğrenebilirsiniz.

Tablo ön eki: Standart olarak wp_ kullanılmakta bu alana dokunmadan devam edebilirsiniz ilerleyen yazılarımızda bu alanın ne anlama geldiğinden ayrıca bahsedeceğiz.

Tüm bilgileri doğru şekilde girdikten sonra Gönder butonuna basabilirsiniz. Tüm bilgileri doğru şekilde girdiyseniz sizi aşağıdaki gibi bir ekran karşılayacak.

Bu ekran ile karşılaştıysanız her şey yolunda demektir eğer bir hata alıyorsanız geri dönüp tüm adımları doğru bir şekilde yaptığınızdan emin olun bu ekrana geldiğinizi varsayarak son olarak Kurulumu çalıştır butonuna basarak site bilgilerimizi gireceğimiz ekrana ulaşabilirsiniz.

Artık wordpress kurulumunu tamamlamak üzereyiz yukarıdaki ekranda site bilgilerimizi girdikten sonra wordpress kullanmaya başlayabiliriz.

Site başlığı: İnternet sitemizin adını yazabiliriz

Kullanıcı adı: Wordpress paneline giriş için bir kullanıcı adı belirlemeliyiz (Kolay tahmin edilebilir kullanıcı adı seçiminden kaçının)

Parola: Wordpress paneline giriş için kullanacağımız kullanıcı adımız için bir parola belirlemelisiniz güvenlik açısından kolay tahmin edilebilir bir parola seçmekten kaçının eğer basit bir parola seçerseniz yukarıdaki gibi Çok Zayıf bir parola seçtiğinize dair Wordpress sizi uyarabilir yinede basit bir parola kullanmakta ısrarcıysanız Zayıf parola kullanmayı onayla alanını işaretleyebilirsiniz güçlü bir parola girdiğinizde bu alan otomatik kaybolacaktır.

E-posta adresiniz: Site ile ilgili uyarıların gönderileceği ve kullanıcı adınızla ilişkilendirilecek aktif bir mail adresinizi yazınız.

Arama motoru görünürlüğü: Oluşturmuş olduğunuz web sitesinin google gibi arama motorlarında görünmesini istemiyorsanız bu alanı işaretleyebilirsiniz.

Tüm alanları eksiksiz doldurduğunuzda WordPress’i Kur butonuna basabilirsiniz. Kurulum tamamlandığında aşağıdaki gibi sonuç ekranı karşınıza çıkacak.

Bu ekranı görüntüleyebildiyseniz Tebrikler başarılı bir şekilde WordPress kurulumu gerçekleştirdiniz demektir. Giriş butonuna basarak yönetim panelinize erişebilirsiniz.

Wordpress kurulumu ile alakalı aklınıza taklan tüm soruları aşağıdaki yorumlar kısmı üzerinden bize iletebilirsiniz.